In de jaren negentig was Marten Oosting de Nationale Ombudsman. Ik werkte er in die tijd een paar jaar als klachtenonderzoeker. Het instituut komt op voor de belangen van burgers en helpt overheden hun dienstverlening te verbeteren. De Nationale Ombudsman moet het hebben van zijn gezag. Want de uitspraken zijn niet afdwingbaar, en er is geen beroepsmogelijkheid.

Op een bijeenkomst van medewerkers, misschien was het een nieuwjaarsbijeenkomst, sprak Oosting ons toe. ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’, drukte hij ons op het hart.

Dat lijkt misschien een open deur. Maar het is cruciaal om dat in het achterhoofd te houden. Niet alleen voor een instituut dat uitspraken doet die niet afdwingbaar zijn en toch graag heeft dat overheden luisteren. Het geldt voor elke organisatie die vertrouwen nodig heeft. Van burgers, organisaties of overheden. Ook de huidige Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen hamert op het belang van vertrouwen en betrouwbaarheid, bijvoorbeeld op het MfN Mediationcongres eind 2021.

Dat vertrouwen moet je winnen, stap voor stap. Door altijd zorgvuldig te zijn in wat je doet. Sla je de plank mis, dan galoppeert het vertrouwen er in vliegende vaart vandoor. Je gezag en je reputatie hollen erachteraan. Zie dat vertrouwen dan maar eens terug te krijgen. De voorbeelden om ons heen zijn legio.

Henriette van Wermeskerken, mei 2023

Henriette van Wermeskerken
Foto: Gerhard van Roon

 


We werken voor bestuurders en andere leidinggevenden, geven raad en voeren opdrachten uit. Zo komen we principalen tegen met wie we optrekken, van alles beleven en van wie we dikwijls spelenderwijs ook veel opsteken. Leermeesters, of ze nu een begrip en nog onder ons zijn of niet, geven diepe inzichten aan ons mee dan wel van anderen aan ons door. Soms ongemerkt putten we zo wijsheid uit het werkzame leven die weer boven komt drijven in een min of meer vergelijkbaar geval, die we aanhalen in het gesprek. In deze rubriek laten we telkens iemand anders aan het woord, met een betekenisvolle uitspraak van een leermeester in ons werk, niet zelden in de context van een anekdote. Eerder kwamen in deze rubriek zo gevleugelde woorden of een handreiking ter sprake van en voorvallen met Arthur Docters van Leeuwen, Anton Dreesmann (door Eric Janssen), mr Cremers (door Jan Suyver), Greetje Segall (door Hans Maarten Parigger) en Evert Bloembergen (door Joan Smithuis).

 

***

Klik hieronder voor een aantal artikelen uit onze rubriek ‘Leermeesters’: