Roep de hond als hij naar je toekomt

Er zijn van die uitspraken die ik gedurende mijn ambtelijke loopbaan heb opgepikt, die mij altijd zijn bijgebleven en al dan niet bewust leidraad zijn geweest in mijn verdere manier van werken.

Twee van die uitspraken, van verschillende aard, licht ik hierna toe.

1. Samen met een beleidsdirecteur kwam ik op het spoor van een fraudehandeling bij een ander ministerie. Ter voorkoming van verder (vermeend) frauduleus handelen hebben we  – zonder onze ‘bazen’ te informeren- direct het andere betrokken ministerie geïnformeerd zodat daar zo spoedig mogelijk kon worden ingegrepen. Dat gebeurde ook. Ongeveer een jaar later vertelde ik dit voorval aan mijn SG en ook waarom ik zo had gehandeld. Hij antwoordde als volgt: “Joop, nu ik dit weet mag ik er ook met terugwerkende kracht iets van vinden. Dit flik je me nooit meer”. Daarmee was de zaak afgedaan en was dit voor mij een les!

2. Er worden per jaar duizenden managementboeken uitgegeven. Onlangs was er nog een samenvatting van Paul Sloane op LinkedIn van de zes business boeken aller tijden die een ieder gelezen moet hebben. Wat mij betreft hoort in een van die boeken ook het volgende te staan: Mijn collega-manager Harry Baayen bij de Rijksgebouwendienst was voornemens een veranderingstraject in te zetten en wilde dit op een bepaald moment aan de organisatie aankondigen. Op mijn vraag waarom dát moment, antwoordde hij: ‘Je moet de hond roepen als hij naar je toekomt’. Management in de praktijk, dat ik altijd als leidraad heb gebruikt.

Joop Pot

 


We werken, nu nog steeds of toen, voor bestuurders en andere leidinggevenden, geven raad en voeren opdrachten uit. Zo komen we principalen tegen met wie we optrekken, van alles beleven en van wie we dikwijls spelenderwijs ook veel opsteken. Leermeesters, of ze nu een begrip en nog onder ons zijn of niet, geven diepe inzichten aan ons mee dan wel van anderen aan ons door. Soms ongemerkt putten we zo wijsheid uit het werkzame leven die weer boven kan komen drijven in een min of meer vergelijkbaar geval, die we aanhalen in het gesprek. In deze rubriek laten we telkens iemand anders aan het woord, met een betekenisvolle uitspraak van een leermeester in ons werk, niet zelden in de context van een anekdote. Eerder kwamen in deze rubriek zo gevleugelde woorden of een handreiking ter sprake van en voorvallen met Arthur Docters van Leeuwen (door Gert Jan Verhoog), Anton Dreesmann (door Eric Janssen), mr Cremers (door Jan Suyver), Greetje Segall (door Hans Maarten Parigger), Evert Bloembergen (door Joan Smithuis), Marten Oosting (door Henriette van Wermeskerken) en Frank Lucassen (door Barthold van Hasselt).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Lange Voorhout 52
  • 2514 EG Den Haag
  • (070) 820 91 00