Nicht ärgern, nur wundern

Soms staan belangen op gespannen voet met elkaar, niet alleen tussen mensen maar ook met het oog op de toekomst. Van een adviseur kan dat incasseringsvermogen vergen en een lange adem om zaken alsnog in goede banen te leiden. ‘Zaken lopen in je werk ook weleens anders dan je vooraf hebt bedacht’, ervaart Barthold van Hasselt, tegenwoordig rentmeester-bestuurder van De Rentmeesters Coöperatie te Zutphen en eerder senior financieel manager in profit en non-profit organisaties: ‘Soms is dat door gewijzigde omstandigheden of andere belangen, maar het kan ook zijn door gebrek aan kennis bij de ontvanger.

Wanneer je, in afstemming met alle stakeholders, een goed onderbouwd advies hebt geschreven met alle oplossingsrichtingen en op basis daarvan op rationele gronden een keuze hebt gemaakt voor een richting, kan het zo maar zijn dat het advies niet wordt overgenomen. Dat kan dan behoorlijk teleurstellend en soms zelfs frustrerend zijn. Toen ik een dergelijke ervaring lang geleden eens met Frank Lucassen, een doorgewinterde leidinggevende en coach, besprak, keek hij mij aan en zei: ‘Barthold, Nicht ärgern, nur wundern’. Hoewel dat niet altijd meevalt, maakt een dergelijke instelling het leven soms wel plezieriger en makkelijker.

Een andere houding die in een dergelijke situatie ook zijn vruchten kan afwerpen is: ‘Reculer pour mieux sauter’ (een stap terug voor de sprong voorwaarts). Een combinatie van beide biedt meestal weer vele nieuwe perspectieven!’

Barthold van Hasselt


We werken voor bestuurders en andere leidinggevenden, geven raad en voeren opdrachten uit. Zo komen we principalen tegen met wie we optrekken, van alles beleven en van wie we dikwijls spelenderwijs ook veel opsteken. Leermeesters, of ze nu een begrip en nog onder ons zijn of niet, geven diepe inzichten aan ons mee dan wel van anderen aan ons door. Soms ongemerkt putten we zo wijsheid uit het werkzame leven die weer boven komt drijven in een min of meer vergelijkbaar geval, die we aanhalen in het gesprek. In deze rubriek laten we telkens iemand anders aan het woord, met een betekenisvolle uitspraak van een leermeester in ons werk, niet zelden in de context van een anekdote. Eerder kwamen in deze rubriek zo gevleugelde woorden ter sprake van Arthur Docters van Leeuwen, Anton Dreesmann (aangedragen door Eric Janssen), de Bossche rechtbankpresident mr Cremers (door Jan Suyver), Greetje Segall (door Hans Maarten Parigger).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Lange Voorhout 52
  • 2514 EG Den Haag
  • (070) 820 91 00