Masterclass Gerdi Verbeet: maak tijd voor strandwandeling!

Corona heeft het vergaderen op z’n kop gezet. En dus ook de rol van de voorzitter. Online vergaderen gaat niet meer weg, terwijl met elkaar vergaderen aan tafel blijft. Dus wat zijn de lessen? Leer de (nieuwe) kneepjes van het vak tijdens deze interactieve masterclass met oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (zie voor meer informatie en aanmelden hieronder).

Gerdi Verbeet

Gerdi Verbeet is ervaringsdeskundige zonder weerga. En toch: “Ik heb eigenlijk een vreselijke hekel aan vergaderen, ik maak liever een wandeling over het strand”. Bovendien: “Ik heb me van tevoren nooit gerealiseerd dat voorZITTEN ook zoveel zitten betekende. Ik sta veel liever!” Daarom is haar advies: Vergader slagvaardig en doelmatig. Dan laat die strandwandeling niet onnodig lang op zich wachten!

Veilige omgeving

De oud-Kamervoorzitter licht alvast een tip van de sluier op over haar masterclass: “Als voorzitter is het ook je rol om mensen uit te nodigen die uit zichzelf hun stem niet laten horen. Bij voorbeeld een bakker of slager die denkt: ik kan niet even goed praten als die hoogopgeleide lui”. Want: “Een voorzitter is verantwoordelijk voor het scheppen van een veilige omgeving, waarin iedereen de ruimte voelt en krijgt om zijn/haar stem te laten klinken”.

Daarom is het volgens haar “van belang ook te letten op wat er niet gezegd wordt, bij voorbeeld door te letten op lichaamstaal. Ga in een pauze in gesprek met iemand die opvallend stil is of zich terug lijkt te trekken, vaak heeft diegene juist iets zinvols te melden. Nodig diegene uit om deel te nemen aan de discussie”.

Die benadering kan ook helpen bij alle onvrede. Gerdi Verbeet merkt op dat er in het land enorm veel sympathie is voor de boeren: Ook bij mensen die het politiek misschien niet eens zijn met de boeren. Waar komt dit vandaan? Omdat mensen de machteloosheid herkennen! Mensen voelen zich niet gehoord of begrepen door Den Haag. Dat leidt tot frustratie. Deze frustratie van de boeren wordt herkend!

Online vergaderen

Wat in het begin nog lastig of zelfs ongemakkelijk was, bleek gaandeweg enorme voordelen te hebben: online vergaderen. Files vermeden we, fietsen door de regen behoorde tot het verleden en smalltalk lieten we vaker achterwege. Vergaderen op afstand bleek een stuk efficiënter.

Maar niet alle vergaderingen lenen zich hiervoor, leerden we ook in de coronacrisis. Welk type vergadering doen we post-corona beter fysiek? Welke lessen nemen we mee van online naar fysiek? Tijdens deze masterclass wisselen Verbeet en de deelnemers hun inzichten uit.

Kosten

De kosten voor individuele deelname bedragen €670,- excl. BTW. Een datum gaat door vanaf 20 deelnemers, met een maximum van 40 deelnemers om zo het interactieve karakter te waarborgen. Voor aparte groepen gaan we graag in gesprek en bieden we maatwerk.

Alle deelnemers ontvangen de herziene uitgave van het boek van Gerdi Verbeet en de voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan: Voorzitter! De kunst van voorzitten zonder hamer. Een handleiding voor mannen en vrouwen die zowel fysiek als online vergaderen en voorzitten.

Programma

De masterclass beslaat een dagdeel en duurt van 10:00 tot 14:00. Als je deelneemt, nodigen we je uit om twee weken van te voren vragen en ervaringen te delen. Zo zorgen we voor een interactieve masterclass die wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Inschrijven

 • Master: Gerdi Verbeet
 • Dagvoorzitter: Jaap van der Ploeg
 • Data:
  • Donderdag 8 september 2022 (Nieuwspoort, Den Haag)
  • Vrijdag 23 september 2022 (Inntel Hotels Utrecht Centre)
  • Vrijdag 7 oktober 2022 (Inntel Hotels Art Eindhoven)
 • Tijd: 10:00-14:00 (inloop vanaf 9:30)

Inschrijven voor één van bovenstaande masterclasses? Klik dan hier. Vragen, bijvoorbeeld over een masterclass op maat, mail dan naar masterclass@schinkelshoekverhoog.com, of neem contact op met Kees Verhoog.

Docenten

Master is Gerdi Verbeet. In het verleden was zij onder meer voorzitter van de Tweede Kamer en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Oud-chef van het NOS Journaal en van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) Jaap van der Ploeg treedt op als dagvoorzitter. Deze masterclass is een samenwerking tussen VNG Connect en Schinkelshoek & Verhoog (S&V). Vanuit S&V tekenen Kees Verhoog en Jasper van Hylckama Vlieg voor de organisatie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Schinkelshoek & Verhoog
 • Smidswater 27
 • 2514 BW Den Haag
 • (070) 820 91 00