De ID-wallet: toegankelijkheid, gebruikersgemak en valkuilen

In onze digitale leefomgeving wordt het belang van veilige en betrouwbare identiteitsverificatie steeds groter. De Europese ID-wallet – een digitale portefeuille – is een langlopend initiatief dat tot doel heeft een gestandaardiseerde digitale identiteitsoplossing te bieden voor EU-burgers. Momenteel zijn de lidstaten ermee aan de slag. De Nederlandse pilot van de app wordt op dit…

De journalist, de code en de NPO

Ongehoord Nederland, afgekort ‘ON!’, heeft heel wat te stellen met de Journalistieke Code van de NPO. De boetes wegens overtreding dwarrelen binnen. Dat is een goed moment om even stil te staan bij de betekenis van die code, want de eerste vraag mag toch zijn: waar bemoeit de NPO zich mee? De code is opgesteld…

Vliegende galop

In de jaren negentig was Marten Oosting de Nationale Ombudsman. Ik werkte er in die tijd een paar jaar als klachtenonderzoeker. Het instituut komt op voor de belangen van burgers en helpt overheden hun dienstverlening te verbeteren. De Nationale Ombudsman moet het hebben van zijn gezag. Want de uitspraken zijn niet afdwingbaar, en er is…

NC Magazine met Patrick Cammaert en Splinter Chabot

De voorjaarseditie van het NC Magazine is er! NC Magazine is de halfjaarlijkse publicatie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Lees in dit nummer weer bijzondere verhalen, interviews en artikelen over herdenken, vieren en herinneren. Zo gaan Patrick Cammaert en Splinter Chabot met elkaar in gesprek over de impact van de Tweede Wereldoorlog,…

Foutenmarge

Evert Bloembergen, telg uit een geslacht van bankiers, ondernemers en hoogleraren, was mijn tweede baas. De doopsgezinde voorzitter van de Raad van Bestuur, die bij het toenmalige uitgeversconcern VNU het evenwicht moest bewaren tussen de katholieken van de Spaarnestad en de heidenen van de Geïllustreerde Pers. Aan mij de taak dat evenwicht in speeches te…

Hoofdpijndossier spreidingswet

Op 28 maart jl. diende staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid het wetsvoorstel in voor de ‘Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’, beter bekend als de Spreidingswet. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat de opvangproblemen in de asielketen het hoofd geboden wordt, en dat taferelen zoals in Ter Apel afgelopen zomer –…

Intelligentie

U, lezer, hebt allicht schoolgaande kinderen en dan leest u in dit stukje denk ik geen nieuws. Maar als kinderloze vijftiger mis je gemakkelijk de aansluiting op de moderniteit, dus aangemoedigd door alle artikeltjes en reportages en gratis webinars over ChatGPT besloot ik het wonder zelf eens uit te proberen. Naast nieuwsgierigheid is er ook…

Test voor ’s lands stabiliteit

Na de provinciale verkiezingen Hoe stabiel is Nederland nog? De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn uitgelopen op een test voor ’s lands politieke stabiliteit. De monsterzege van Caroline van der Plas’ BBB, in combinatie met een nederlaag voor de regerende centrumcoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie en een tegenvallende uitslag voor de ‘linkse…

Qatargate – hoe lobbyisten wederom als EU-zondebok gebruikt worden

In december vorig jaar bracht een onderzoek door het Centraal Bureau voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC), een eenheid van de Belgische Federale Politie, het Qatar corruptieschandaal aan het licht. Qatargate, zoals het inmiddels beter bekend is, het wellicht grootste corruptieschandaal dat het Europees Parlement ooit gekend heeft, zorgde (en zorgt) voor veel ophef in…

Censureer je kunst, neem je kinderen niet serieus

In de week naar de lancering van mijn kinderboekendebuut laait de discussie op over het censureren van de boeken van Roald Dahl. De boeken die ik als kind verslond. Een paar weken ervoor tekende ik nog de petitie ter pleidooi voor de vrijheid van kunst inzake de kwestie van kinderboekenauteur Pim Lammers. Het zet me…

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Smidswater 27
  • 2514 BW Den Haag
  • (070) 820 91 00