Einde van een tijdperk

Alles moet anders – dat is op dit moment het overheersende gevoel zowel in de politiek als in de samenleving. Het neoliberalisme is op zijn retour. Het marktdenken is sleets geworden. De rol van de overheid moet worden versterkt. Zelden is de eensgezindheid hierover zo groot geweest. De burger is het zat dat verdienmodellen belangrijker…

Zijn de bomen nog kaal op ’t Voorhout?

‘Zijn de bomen nog kaal op ’t Voorhout’, vraagt Conny Stuart zich een beetje ‘vals’ af in haar chanson Wat voor weer zou het zijn in Den Haag? In de afgelopen nazomer braken we onze tent aan het Smidswater op om, op steenworp afstand, neer te strijken op het Voorhout. Op nummer 52 vonden we…

Daar waar ooit de inlichtingen binnenkwamen

Met de verhuizing (lees: ‘Zijn de bomen nog kaal op ’t Voorhout’) van het Smidswater naar het Lange Voorhout vestigt Schinkelshoek & Verhoog zich in een pand met een bijzondere geschiedenis. Op nummer 52, pal naast hotel Des Indes, strijkt S&V neer in het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandse Generale Staf sectie III (GS III):…

Uit de samenleving: Waar zijn we aan begonnen?

‘En het eind, dat ik wilde ontvluchten, | Is den aanvang gelijk, dien het had: | Onder Hollandsche regenluchten, | In een kleine Hollandsche stad’, dicht J.C. Bloem in zijn Aanvaarding.[1] Nu is Alkmaar geen kleine stad. Maar in opvallend contrast met dat mistroostige beeld van een stad onder Hollandse regenluchten vond op de eerste…

Leermeesters: Voor de voet wegwerken

Iedereen moet het vak leren, en dat geldt ook voor politici. De praktijk van alledag is over het algemeen een goede, maar tijdrovende leerschool. Wat staat er zoal op het lesrooster voor de politicus? Betogen voorbereiden, agenda(s) managen, spreken in het openbaar, leren debatteren – het zijn, ongeacht partijkleur, allemaal ‘verplichte vakken’. Dat heet: training…

S&V versterkt zich met Robert Bruggink

Schinkelshoek & Verhoog is verheugd Robert Bruggink te verwelkomen aan boord van het kantoor. Robert Bruggink (1997) volgt de master Cities, Migration and Global Interdepence aan de Universiteit Leiden, nadat hij eerder de bacheloropleiding Geschiedenis afrondde. In zijn masterthesis richt hij zich op de impact van het garnizoen op de stedelijke economie van Den Haag…

Roep de hond als hij naar je toekomt

Er zijn van die uitspraken die ik gedurende mijn ambtelijke loopbaan heb opgepikt, die mij altijd zijn bijgebleven en al dan niet bewust leidraad zijn geweest in mijn verdere manier van werken. Twee van die uitspraken, van verschillende aard, licht ik hierna toe. 1. Samen met een beleidsdirecteur kwam ik op het spoor van een…

Trends: denk dan aan de Oliecrisis van 1973

Terwijl de eerder aangekondigde slag om het midden plaatsvindt, dient de slag om de flanken zich alweer aan: ook trends zijn tijdelijk. Maar in de tussentijd gebeurt er wel wat. De linkse lente van 1968 leidde pas in 1973 tot het progressieve kabinet-Den Uyl. De tragiek volgens velen: het momentum was al vervlogen. De Oliecrisis…

Pieter Omtzigt: ‘Controlestaat ligt op de loer’

DEN HAAG, 6 september 2023 – “We letten niet op, terwijl onze democratieën langzaam wegglijden en verkeerd gebruik van data ongekende mogelijkheden geeft.” Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt waarschuwt vandaag in de Binnenhoflezing in Nieuwspoort voor de erosie van de liberale democratie en de opkomst van de controlestaat. Het is volgens de parlementariër hoog tijd voor een…

De gok van Mark Rutte

Het kabinet viel niet vrijdagavond, maar al een paar weken geleden. Om precies te zijn: op woensdag 21 juni, de dag waarop het slepende overleg over een landbouwakkoord definitief mislukte. Het moet dat moment zijn geweest dat premier Mark Rutte zich realiseerde dat zijn vierde kabinet uitgeregeerd was. Als het ook al niet meer bij…

  • Schinkelshoek & Verhoog
  • Lange Voorhout 52
  • 2514 EG Den Haag
  • (070) 820 91 00